Μελέτη βιβλιογραφίας

Ερωτήσεις για πρωτογενείς - δευτερογενείς πηγές

Είναι σημαντικό να έχει κανείς υπόψη του τα έξι βασικά ερωτήματα (Ποιος; Πού; Τι; Πότε; Πώς; Γιατί;) προκειμένου να αντιλήφθεί εάν η πηγή που έχει μπροστά του αποτελεί πρωτογενή ή δευτερογενή πηγή.

Ερωτήσεις-κλειδιάΕρωτήματα ερευνητήΠαραδείγματα
Ποιος;Ποιος το δημιούργησε; Ποιος το χρησιμοποίησε; Ποιος απεικονίζεται; Ποιος μιλά; Το ημερολόγιο της Άννας Φραγκ
Το έγραψε η Άννα Φραγκ η οποία περιγράφει τη ζωή της κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο
Πού;Πού δημιουργήθηκε; Πού χρησιμοποιήθηκε; Από πού προέρχεται (προσωπική εμπειρία; αναφορά γραμμένη από τρίτους;); Πού συνέβηκε;Μάρμαρα του Παρθενώνα
Συλλογή γλυπτών που προέρχονται από την Ακρόπολη των Αθηνών. Βρίσκονται στο Βρεττανικό Μουσείο
Πότε;Πότε έγινε; Πότε δημιουργήθηκε; Πότε ειπώθηκε; Πότε φανερώθηκε;Ομιλία του Προέδρου Μπαράκ Ομπάμα 2009
Ειπώθηκε το 2009 κατά την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος των ΗΠΑ
Τι;Τί είναι; Τι απεικονίζει; Σε περίπτωση δευτερεύουσας πηγής τι στοιχεία/ αποδείξεις χρησιμοποίησε ο συγγραφέας για να στηρίξει τα γραφόμενα του; Φωτογραφικό υλικό από το Ιστορικό Αρχείο Λεμεσού, «Λεμεσού Μνήμες»
Απεικονίζει τον παραλιακό δρόμο της Λεμεσού κατά τις αρχές του 20ου αιώνα
Πώς;Πώς δημιουργήθηκε; Πώς χρησιμοποιήθηκε; Πώς ο συγγραφέας γνωρίζει τις λεπτομέρειες (ονόματα, ημερομηνίες); Ήταν παρών στα γεγονότα ή τα έγραψε αργότερα; Πιο ψηλά από την ελπίδα : η βιογραφία του Νέλσον Μαντέλα (δευτερογενής πηγή)
Βιογραφία γραμμένη από την κοινωνιολόγο Φατιμά Μέερ. Η συγγραφέας γνώριζε προσωπικά τον Μαντέλα ενώ οι λεπτομέρειες του βιβλίου είναι βασισμένες σε συνεντεύξεις που πήρε από το οικογενειακό του περιβάλλον.
Γιατί;Γιατί δημιουργήθηκε αυτή η πηγή; Ποιος ο λόγος ύπαρξης της; Το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δημιουργήθηκε για να καλύψει τον θεμελιώδη νόμο για τη διαμόρφωση της νομοθεσίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα από αυτό καθορίζονται η οργάνωση και οι βασικοί κανόνες λειτουργίας της Κύπρου καθώς επίσης ορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις του πολίτη.

Βρες τη βιβλιογραφία στο τέλος κάθε δημοσίευσης (άρθρο, βιβλίο, κλπ) και μελέτησε την πολύ προσεχτικά. Πολύ πιθανόν να βρεις αρκετό υλικό σχετικά με το θέμα σου. Έτσι σε απαλλάσσει από πολύ κόπο και χρόνο. Επίσης, σε αυτό το στάδιο δεν είναι αργά για να επαναξιολογήσεις τη φύση και την έκταση των πληροφοριών που απαιτούνται αφού η πιθανότητα να δεις το θέμα σου διαφορετικά είναι πολύ μεγάλη έπειτα και από την μελέτη της βιβλιογραφίας.

Κατόπιν προχώρησε στην Αναζήτηση πληροφοριών σημειώνοντας κάθε φορά τους όρους που χρησιμοποιείς όπως έχουμε πει και σε προηγούμενο κεφάλαιο.

 

 Δραστηριότητα 1

 

Pages: 1 2