Διατύπωση θέματος

diatiposi_thematos-01

  • Σε περίπτωση που χρειάζεται να δημιουργήσεις εσύ το ερευνητικό ερώτημα της εργασίας σου: αρχικά επιλέγεις ένα γενικό θέμα που σε ενδιαφέρει. Στη συνέχεια ανατρέχεις σε υλικό αναφοράς όπως για παράδειγμα μια εγκυκλοπαίδεια, η οποία θα σε βοηθήσει να σχηματίσεις μια γενική εικόνα επί του θέματος. Επιπλέον, μπορείς να κάνεις μια προκαταρτική έρευνα μέσα από τη βιβλιογραφία για να διαπιστώσεις τι έρευνες έχουν γίνει στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Η επισκόπηση του θέματος είναι χρήσιμη ώστε να προσδιορίσεις τα ερωτήματα που προκύπτουν
  • Προσπάθησε να δώσεις απαντήσεις στις ερωτήσεις “Πώς”, “Τί” και “Γιατί”. Το ερευνητικό ερώτημα μπορεί να έχει τη μορφή δήλωσης (statement) ή υπόθεσης (hypothesis). Κατά τη διάρκεια της συγγραφής της εργασίας σου ενδέχεται να αλλάξει το ερευνητικό σου ερώτημα, παρόλο που ένα ισχυρό αρχικά ερευνητικό ερώτημα σου ανοίγει το δρόμο για μια δυνατή εργασία
  • Σε περίπτωση που ο καθηγητής σου έδωσε το θέμα της εργασίας σου: Μελέτησε προσεχτικά το ερευνητικό σου ερώτημα. Ψάξε σε υλικό αναφοράς που θα βρεις στη Βιβλιοθήκη σου ώστε να εξοικειωθείς με το θέμα που σου έχει ανατεθεί.
  • Προσδιόρισε βασικές έννοιες και όρους ώστε να σε βοηθήσουν να διατυπώσεις τις κατάλληλες ερωτήσεις στις οποίες θα επικεντρωθείς.

 

Σε αυτό το σημείο καλό είναι να αρχίσεις να κρατάς σημειώσεις για τις πηγές στις οποίες έχεις ανατρέξει, τις πληροφορίες που βρήκες και με ποιο τρόπο.

5. Προκειμένου να καταλήξεις στις λέξεις-κλειδιά δημιούργησε ένα χάρτη ιδεών (βλ. πιο κάτω) ξεκινώντας από το ερευνητικό σου ερώτημα. Τι γνωρίζεις για αυτό, τι θα ήθελες να μάθεις περισσότερο; Ξεκίνα από το γενικό θέμα και καθώς προχωρείς χρησιμοποίησε στενότερες έννοιες ή στοιχεία του όρου. Αυτό θα σε βοηθήσει να ανακτήσεις διαφορετικές πληροφορίες εμπλουτίζοντας το υλικό σου.

Παράδειγμα:

Θέλεις να ερευνήσεις ένα θέμα για το φυσικό περιβάλλον.

Πρόκειται για ένα γενικό θέμα. Σε αυτή την περίπτωση πολύ γρήγορα θα αντιληφθείς ότι οι πληροφορίες που θα βρεις θα είναι υπερβολικά πολλές ενώ σε αντίθετη περίπτωση όταν το θέμα είναι πολύ εξειδικευμένο θα είναι δύσκολο να βρεις αρκετές πληροφορίες που να καλύπτουν την έρευνα σου. Αυτό που έχεις να κάνεις είναι να θέσεις κάποιες ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να καθορίσεις το θέμα σου και κατ’ επέκταση το ερευνητικό σου ερώτημα:

  • Τι γνωρίζεις γι αυτό και τι όχι;
  • Από ποια πλευρά θέλεις να το εξετάσεις (οικονομική, κοινωνική, ηθική, υγείας…);
  • Ποια γεωγραφική περιοχή θέλεις να καλύψεις;
  • Ποια χρονική περίοδο;
  • Τι είδους πληροφορίες σκέφτεσαι να συμπεριλάβεις (στατιστικές αναλύσεις, ακαδημαϊκές δημοσιεύσεις);

 

Χάρτης ιδεών
Γενικό θέμα: περιβάλλον
Πτυχή θέματος: υγεία
Γεωγραφική περιοχή: Κύπρος
Περίοδος: 2008-2013
Είδος πληροφοριών: στατιστικές αναλύσεις

 

6. Συζήτησε το θέμα σου με άλλα άτομα ώστε να προσδιορίσεις καλύτερα τις πληροφοριακές σου ανάγκες. Μερικές φορές τρίτα άτομα μπορούν να συμβάλουν με τις δικές τους ιδέες σε μια εργασία σου.