Αξιολόγηση άρθρων (3/3)

Διαχωρισμός περιοδικών

Κριτήρια αξιολόγησηςΕπιστημονικό περιοδικό (Scholarly Journal)Εμπορικό περιοδικό ή ποικίλης ύλης (Popular Magazine)Επαγγελματικό περιοδικό (Trade Magazine)
ΠεριεχόμενοΣυγκεκριμένες πληροφορίες της πρωτότυπης έρευνας του ερευνητή. Αναλύει σε βάθος ένα συγκεκριμένο θέμα. Προβολή της έρευνας άλλων ατόμων. Γενικές πληροφορίες.Πρακτικές πληροφορίες για τους επαγγελματίες που εργάζονται στον τομέα ή κλάδο.
ΣκοπόςΈκθεση πρωτότυπης έρευνας του μελετητή.Ενημέρωση, ψυχαγωγίαΤρέχουσες ειδήσεις, τάσεις και προϊόντα σε ένα συγκεκριμένο τομέα.
ΣυγγραφέαςΠροβάλλονται τα στοιχεία του συγγραφέα ο οποίος συνήθως είναι επιστήμονας ή εμπειρογνώμονας σε ένα θέμα.Δημοσιογράφος ο οποίος γράφει άρθρα επί πληρωμή και ο οποίος μπορεί να είναι ειδικός σε ένα θέμα ή όχι.Επαγγελματίας σε ένα τομέα ή δημοσιογράφος έμπειρος σε ένα θέμα.
ΓλώσσαΕξειδικευμένη (επιστημονική) ορολογία.Απλό λεξιλόγιο κατανοητό από όλους.Ειδική ορολογία αλλά πιο απλοποιημένη από αυτή των επιστημονικών περιοδικών.
ΓραφικάΓραφήματα, διαγράμματα, πίνακες. Ελάχιστες ή καθόλου διαφημίσεις (σχετικές με το άρθρο) και φωτογραφίες.Γραφήματα, διαγράμματα, πίνακες. Πολλές διαφημίσεις και φωτογραφίες για να τραβήξουν το ενδιαφέρον.Φωτογραφίες. Μερικά διαγράμματα και πίνακες. Διαφημίσεις που απευθύνονται σε επαγγελματίες του τομέα.
Διάταξη και οργάνωσηΔομημένη. Περιλαμβάνει: περίληψη, τους στόχους και το σκοπό, τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε, τα αποτελέσματα της έρευνας, συζήτηση, συμπεράσματα και βιβλιογραφία.Ανεπίσημη. Υπάρχει πιθανότητα να μην παρουσιάζει αποδεικτικά στοιχεία ή συμπεράσματα.Ανεπίσημη. Άρθρα οργανωμένα όπως ένα περιοδικό ή ενημερωτικό δελτίο. Στοιχεία βασισμένα σε προσωπική εμπειρία ή κοινή γνώση.
Εσωτερικά χαρακτηριστικάΑξιολογημένα από ομότιμους. Συγκεκριμένη δομή και ύφος.Αξιολογημένα από το προσωπικό σύνταξης του περιοδικού. Υπόκεινται σε επεξεργασία για τη μορφή και το ύφος.Αξιολογημένα από το προσωπικό σύνταξης (μπορεί να είναι ειδικοί στο θέμα). Υπόκεινται σε επεξεργασία για τη μορφή και το ύφος.
Επιδιωκόμενο κοινόΕπιστήμονες, ερευνητές, φοιτητές.Ευρύ κοινό.Επαγγελματίες σε ένα τομέα.
Αναφορές/ΒιβλιογραφίαΑπαιτούνται. Απαραίτητα στοιχεία για επαλήθευση.Σπάνια. Εάν υπάρχουν αναφορές είναι λίγες. Περιστασιακή σύντομη βιβλιογραφία, αλλά δεν απαιτείται.

Δραστηριότητα 5