[:el]Πηγές Διαδικτύου[:en]Πηγές Διαδικτύου (1/3)[:]
Μηχανές αναζήτησης
Προσοχή θα πρέπει να δίνεται και στις [tooltip tip=”χρησιμοποιούνται για την εύρεση πληροφοριών στο διαδίκτυο”]μηχανές αναζήτησης[/tooltip]. Αν για παράδειγμα ψάχνεις πληροφορίες μέσω Google τα αποτελέσματα θα είναι άπειρα τα οποία μπορεί να περιέχουν είτε χρήσιμες είτε άχρηστες πληροφορίες. Επιπλέον, θα αναλώσεις πολύτιμο χρόνο για να αξιολογήσεις ποιες από τις πηγές που βρήκες είναι οι καταλληλότερες και οι πιο αξιόπιστες για την εργασία σου.
Μην ξεχνάς ότι πολλές από τις πληροφορίες που ψάχνεις δεν είναι ορατές από τον παγκόσμιο ιστό αλλά βρίσκονται σε [tooltip tip=”συλλογή πηγών πληροφόρησης οργανωμένες και φυλαγμένες σε ηλεκτρονική μορφή”]βάσεις δεδομένων[/tooltip] οι οποίες είναι προσβάσιμες από τη βιβλιοθήκη του πανεπιστημίου σου καθώς επίσης και σε έντυπο υλικό το οποίο θα βρεις στον [tooltip tip=”ο κατάλογος με το υλικό (έντυπο, ηλεκτρονικό, οπτικοακουστικό) της Βιβλιοθήκης”]ηλεκτρονικό κατάλογο[/tooltip] και πάλι της βιβλιοθήκης σου. Ένας καλός τρόπος για να βρεις συγκεντρωμένο το υλικό για την εργασία σου είναι να ανατρέξεις στη Θεματική Πύλη του Τμήματος σου, όπου ο/η Θεματικός/η Βιβλιοθηκονόμος σου φρόντισε να συγκεντρώσει όλες τις πηγές που σε ενδιαφέρουν σε ένα ενιαίο χώρο της ιστοσελίδας της Βιβλιοθήκης, ενώ έχεις την ευκαιρία να συζητήσεις μαζί του για επίλυση αποριών ή καθοδήγηση. Σε αντίθετη περίπτωση, εάν δεν εντοπίσεις το υλικό που σε ενδιαφέρει από τη βιβλιοθήκη σου, μπορείς να το ζητήσεις μέσω της [tooltip tip=”όταν η Βιβλιοθήκη εντοπίζει και προμηθεύει στους χρήστες της υλικό που δεν περιλαμβάνεται στη συλλογή της”]Υπηρεσίας Διαδανεισμού[/tooltip].
Είτε είναι έντυπο υλικό είτε ηλεκτρονικό, οι πηγές που εντοπίζονται μέσα από τη βιβλιοθήκη θεωρούνται ποιοτικές και άρα κατάλληλες για την έρευνα σου.
|
Παράδειγμα:
Ένα καλό παράδειγμα θεωρείται η Wikipedia στην οποία ανατρέχουν οι περισσότεροι για να πάρουν πληροφορίες. Πρόκειται για μια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια γραμμένη σε πολλές γλώσσες όπου ο καθένας μπορεί να αναρτήσει ή να επιμεληθεί άρθρα. Ως αποτέλεσμα αυτού δεν μπορεί κανείς να είναι σίγουρος για την ακρίβεια και την ποιότητα των πληροφοριών της. Από την άλλη, επειδή πολλοί είναι αυτοί που έχουν τη δυνατότητα επεξεργασίας και ενημέρωσης των άρθρων της εγκυκλοπαίδειας, οι όποιες ανακρίβειες εντοπίζονται γρήγορα και διορθώνονται.
Συμβουλή μας είναι η συγκεκριμένη ιστοσελίδα όπως χρησιμοποιείται ως σημείο εκκίνησης της έρευνας σου και για σκοπούς ενημέρωσης και μόνο, αφού συνήθως τα άρθρα συνοδεύονται από βιβλιογραφία, υπάρχει διασύνδεση με άλλες πηγές καθώς επίσης και συζητήσεις σε διάφορα θέματα βοηθώντας στην παρακολούθηση τους σε βάθος χρόνου. Τέλος, είναι σημαντικό κάθε πληροφορία που ανακτάται να διασταυρώνεται και από άλλες πηγές.
Pages: 1 2 3