[:el]Πηγές Διαδικτύου[:en]Πηγές Διαδικτύου (1/3)[:]

Ιστοσελίδες

Είναι σημαντικό να ελέγχεται η κάθε ιστοσελίδα με κριτική σκέψη για:

piges_diadiktiou2-02

1. ακρίβεια: είναι ακριβής η πληροφορία που βρήκες; μπορείς να την επαληθεύσεις;

2. αξιοπιστία: ποιος είναι ο συγγραφέας; μπορείς να επιβεβαιώσεις τα στοιχεία και την ειδικότητα του; Ψάξτε για άλλες εκδόσεις/δημοσιεύσεις του.

3. ​ενημέρωση: πόσο πρόσφατη είναι η πληροφορία; η ιστοσελίδα είναι ενημερωμένη; Μπορείς να ελέγξεις τη χρονολογία της τελευταίας ενημέρωσης είτε στο κάτω μέρος της ιστοσελίδας, είτε από την μπάρα εργαλείων. Και σε αυτή την περίπτωση η ημερομηνία που αναγράφεται δεν αποτελεί εγγύηση για το πόσο πρόσφατη είναι η πληροφορία. Καλό είναι να ψάξεις για ενδείξεις που να επιβεβαιώνουν την υποψία σου για την παλαιότητα της πληροφορίας πχ. η αναφορά σε ένα γεγονός που ενώ πραγματοποιήθηκε στο μακρινό παρελθόν εμφανίζεται ως κάτι καινούριο.

4. ιδιοκτησία: ποιος ειναι ο δημιουργός της ιστοσελίδας; είναι συνδεδεμένη με κάποιον οργανισμό ή είναι προσωπική ιστοσελίδα; προβάλλονται τα στοιχεία επικοινωνίας;

5. σκοπός: ποιος είναι ο σκοπός της ιστοσελίδας (εκπαιδευτικός; ψυχαγωγικός; ενημερωτικός; διαφήμιση προϊόντος;); υπάρχει κάποια τάση ή προδιάθεση;

Tip: Σε κάθε περίπτωση ανώνυμες πληροφορίες πρέπει να αποφεύγονται.

Δραστηριότητα 3

 [:en]

Το διαδίκτυο είναι μια πλούσια πηγή πληροφόρησης. Γνωρίζεις όμως πώς να το χρησιμοποιήσεις; Η αλήθεια είναι ότι θα πρέπει να δίδεται ιδιαίτερη προσοχή στις πληροφορίες που εντοπίζουμε στον παγκόσμιο ιστό. Κάθε πληροφορία που πρόκειται να χρησιμοποιηθεί θα πρέπει να ελέγχεται και να αξιολογείται για την ποιότητα της καθώς επίσης και για τη σχετικότητα της με το θέμα σου. Ως γνωστό οι πληροφορίες του διαδικτύου είναι πολλές φορές:

piges_diadiktiou1-03

– αναξιόπιστες αφού ο καθένας μπορεί να δημοσιεύσει στον παγκόσμιο ιστό
– παραπλανητικές
– προσωρινές – δεν έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς

Ιδιαίτερη σημασία πρέπει να δίνεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση (URL) αφού ο δημιουργός της ιστοσελίδας φανερώνει και την ποιότητα των πληροφοριών που παρέχει. Για παράδειγμα​ η κατάληξη .ac ή .edu (τομέας = domain) είναι ένδειξη ότι πρόκειται για εκπαιδευτικό ίδρυμα και ότι μια τέτοια ιστοσελίδα δημιουργήθηκε από άτομο που συνδέεται με αυτό π.χ. φοιτητής, προσωπικό ή μέλος σχολής.

 

 .ac, .edu αναφέρεται σε ακαδημαϊκό ίδρυμα
 .co, .com αναφέρεται σε εμπορικές ιστοσελίδες
​​ .gov πηγές από κυβερνητικές ιστοσελίδες
 .org μη κυβερνητικοί οργανισμοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί
.cy, .gr αναφέρεται στη χώρα

[:]

Pages: 1 2 3